kawa napój arabica
fot. pixabay.com/pl/

Już samo słowo „kawa” przyprawia nas o szybsze bicie serca i uśmiech na twarzy. Jest on bardzo aromatycznym napojem, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie idealnego poranka. Kawa pomaga nam rano przebudzić się i wprawić w dobry nastrój, w chwilach braku energii podczas pracy i wykonywania codziennych obowiązków. Jest też antidotum na stres i czynnikiem, który potrafi zrelaksować i rozluźnić.

Mimo tego, że grono kawoszy ciągle się powiększa i spożywamy ten napój w sporych ilościach, jeszcze bardzo mało o nim wiemy. Jeżeli więc chcesz dowiedzieć się więcej o kawie to zapraszamy do przeczytania niniejszego artykułu.

Kawę zyskuje się z pestek owoców czerwonych, z całorocznych, zielonych krzewów kawowca. Uprawia się je w międzyzwrotnikowej strefie. Jest to głównie Ameryka Południowa oraz Afryka. Pestki kawy są prażone i suszone, co nadaje im charakterystycznego brązowego lub czarnego koloru. Napój ten spożywamy w postaci parzonego napoju z palonych i zmielonych ziaren.

kawa napój arabica
fot. pixabay.com/pl/

Ciekawostką jest to, iż szacuje się, że codziennie na świecie ludzie wypijają aż 3 miliardy filiżanek kawy. W naszym kraju wypija się jej ok. 1,5 filiżanki dziennie.

Jakie składniki znajdziemy w kawie?

Kawa to bogactwo składników, które są cenne z punktu widzenia naszego organizmu. Jest to bardzo dokładnie przebadany napój. Co więc znajduje się w kawie?

– kofeina,

– polifenole jak kwas chlorogenowy, pirogalol czy pirokatechina,

– laktony kwasu chlorogenowego ( to one nadają kawie gorzki smak);

– kwas kawowy i nikotynowy;

– 5-HMF;

– trigonellin

Poszczególna zawartość tych składników jest uzależniona od gatunku kawy, rodzaju ziaren, sposobu obróbki oraz metody oczyszczania i innych procesów, którym poddawane są ziarna kawowca.

Jakie są właściwości odżywcze kawy?

Kawa przede wszystkim kojarzona jest z zwartością kofeiny i słusznie. Znajdziemy jej tutaj bardzo dużo. To ona odpowiada za efekt pobudzający. Kofeina dzięki swoim wielu prozdrowotnym właściwościom, znalazła zastosowanie w środkach przeciwastmatycznych, przeciwmigrenowych, przeciwbólowych czy pobudzających. Szacuje się, że lecznicza dawka kofeiny to ok. 200 mg na dobę, czyli 4 kawy espresso, lub 2 filiżanki z kawy mielonej, albo 3 filiżanki kawy rozpuszczalnej. Kofeina jest jednym z najbardziej popularnych środków z grupy stymulantów. Ma ona znaczny wpływ na procesy myślowe i zdolności wysiłkowe. Odczuwalne są również zmiany w samopoczuciu i nastroju. W dużych dawkach kofeina może wywołać rozdrażnienie czy nadpobudliwość. Zaleca się jej ostrożne picie osobom z chorobami przewlekłymi, jak nadciśnienie.

Kawa to również źródło antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki w naszym organizmie. Co to oznacza? Spowalniają procesy starzenia się organizmu, oraz pomagają oczyścić organizm ze wszelkich toksycznych substancji.

Ten uwielbiany przez nas napój wspomaga również pracę centralnego układu nerwowego. Odpowiadają za to składniki takie jak teofilinia, teobramina czy kofeina, które przyspieszają przepływ elektrycznych impulsów w mózgu. Dzięki temu, po wypiciu kawy mamy lepszy refleks i koncentrację.

Dowiedziono również, że kawa może zniwelować ryzyko wystąpienia i rozwoju cukrzycy typu 2. Kofeina wspomaga odchudzanie, a kawa uznawana jest za środek, który przyspiesza metabolizm.

Cenne składniki w kawie – antyoksydanty

Zatrzymajmy się na chwile przy antyoksydantach. Są one składnikami, jak już wcześniej wspomnieliśmy, chroniącymi nas przed szybkim starzeniem się, lecz czy tylko? Otóż jak się okazuje, antyoksydanty to substancję, które mogą chronić nawet prze rozwojem ciężkich chorób jak nowotwory. To te same składniki, które znajdziemy w owocach, warzywach, nasionach, orzechach czy zielonej herbacie.

kawa napój arabica
fot. pixabay.com/pl/

Przeciwutleniacze należy spożywać jak najczęściej, jeżeli zależy nam na zdrowym i młodym wyglądzie naszej skóry. Ciekawostką jest fakt, że zarówno zwykła kawa, jak i ta bez kofeiny, posiadają duże ilości antyoksydantów.

Kawa a śmiertelność

W związku z licznymi wątpliwościami, dementujemy plotki. Osoby, które spożywają do 3 filiżanek dziennie żyją dłużej niż osoby, które w ogóle nie spożywają tego napoju, lub piją go mniej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here