aperol

Aperol to dzisiejsze zamieszanie. Chciałbym wyjaśnić czym jest Aperol, jak powstał i skąd się wziął. Zabiorę Was w przygodę trwającą ponad 100 lat do początków XX wieku. Jedziemy do Włoch! Serdecznie zapraszam.

Co to jest Aperol?

Ciepłe źródła pojawiają się na ulicach miast i w restauracyjnych ogródkach jak przebiśniegi. Kieliszki do wina wypełnione są pomarańczowym gazowanym płynem, w którym można zanurzyć plasterki pomarańczy. Tak powstaje najpopularniejsze połączenie Aperolu, Prosecco i wody gazowanej – Aperol Springitz.

Co to jest Aperol? Aperol jest włoskim alkoholem ziołowym, który ma wyjątkowy słodko-gorzki smak. Aperol jest owocem siedmiu lat ciężkiej pracy braci Silvio i Luigi Barbieri i eksperymentów nad unikalną recepturą. Choć Aperol po raz pierwszy został zaprezentowany w 1919 roku na międzynarodowych targach włoskiego ziołowego trunku w Padwie, jego popularność wzrosła dopiero po II wojnie światowej.

Co to jest Aperitif? Aperol, włoski aperitivo (czyli ziołowy aperitif) jest znany na całym świecie. Aperol to napój alkoholowy, który podaje się przed posiłkiem, aby pobudzić apetyt i zwiększyć wydzielanie soków trawiennych. Tylko 11% zawartość alkoholu w Aperolu sprawia, że jest on chętnie wybierany przez kobiety. Do tego dochodzi jeszcze jego efektowny pomarańczowy kolor.

Smak i skład Aperolu

Skład Aperolu nie zmienił się od 1919 roku. Jednak sekretna receptura jest nadal pilnie strzeżoną tajemnicą. Aperol powstaje z wyciągu z kilku ziół i innych dodatków.

Smak tego ziołowego aperitifu o mocy 11 procent przypomina mi lody pomarańczowe na patyku, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Na końcu pojawia się gorzki posmak. Tę goryczkę można by porównać do smaku różowego grejpfruta. Aromat rozjaśnia skórka pomarańczowa i alkohol. Pojawiają się również silne aromaty ziołowe. Można też wyczuć nutę słodkiej wanilii. Finisz jest ziołowy, a nawet można go określić jako gorzki.

Aperol: Jak i z czym pić?

Wiele osób jest ciekawych, czym jest Aperol i jak go pić. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci wybrać odpowiedni napój Aperol. Smak Aperolu jest rześki i zrównoważony. Ja również uwielbiam wytrawne smaki. Nie przepadam jednak za Aperolem prosto, nawet z lodem. Aperol najlepiej smakuje z dużą ilością lodu i owocami cytrusowymi, takimi jak pomarańcze lub grejpfruty. Można go również łączyć z wodą gazowaną, prosecco lub cytrusowymi lemoniadami. Aperol Spritz to popularny sposób na delektowanie się Aperolem z wodą gazowaną i prosecco w kieliszku do wina.

Czym można zastąpić Aperol?

Wiele osób jest ciekawych, czy istnieje alternatywa lub zamiennik dla Aperolu ze względu na jego dostępność i cenę. Więcej znajdziesz tutaj: Aperol zamiennik

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here