kawiarki Bialetti

Miłośnicy kawy docenią głębię aromatu i smaku tego gorącego napoju. Wybór dobrych ziaren kawy to dopiero połowa sukcesu. Równie ważne jest to, jak to przygotowujemy. Nie musisz inwestować w skomplikowany i droższy ekspres do kawy, aby uzyskać pożądane rezultaty. Klasyczna kawiarka do kawy może być alternatywą dla tego rozwiązania. Co musisz wiedzieć o pzygotowaniu kawy w kawiarce?

Jaka kawa do kawiarki jest najlepsza?

Wybierając kawę do kawiarki Bialetti warto postawić na jakość. Nie kupuj kawy mielonej, jeśli mamy w domu młynek. Ale jeśli go nie mamy, upewnijmy się, że jest odpowiednio przechowywany. Najlepiej w oryginalnym opakowaniu, nigdy w lodowcach lub na słońcu. Powinniśmy również unikać przypraw na półce, ponieważ ziarna pochłaniają aromaty z otoczenia. Każdy z nas ma swoje upodobania smakowe, niektórzy preferują owocowe smaki Afryki, niektórzy szukają równowagi w USA, a jeszcze inni sięgają po mocne i dymne smaki Azji. Tu nie ma potrzeby negocjowania – napar powinien smakować tak, jak lubimy najbardziej. Każdy tryb palenia kawy będzie działał z ekspresem, w zależności od tego, co chcemy w naszych filiżankach.

Jak parzyć kawę w kawiarce?

Ekspres składa się z trzech oddzielnych części: komory dolnej, do której nalewa się woda, filtra do kawy mielonej oraz komory górnej, do której nalewa się napar. Zasada działania jest prosta: woda gotuje się w dolnej komorze, jest wypychana w górę przez cienką rurkę, następnie zaparza kawę w filtrze, a na koniec spływa do górnej komory. Stosunek kawy do wody jest podobny do espresso, a uzyskany napar jest bogaty i skoncentrowany. Jednak ciśnienie wynosi co najwyżej kilka barów, więc nie możemy nazwać powstałego naparu espresso: prawdziwe espresso wymaga co najmniej 8-9 barów.

Czy kawiarka sprawdzi się na indukcji?

Zazwyczaj ekspresy do kawy mogą być używane z palnikami gazowymi, kuchenkami elektrycznymi i kuchenkami ceramicznymi. Jednak nie zawsze można je umieścić na płycie indukcyjnej, więc jeśli masz taką w kuchni, zwróć szczególną uwagę na instrukcje produktu. Niezależnie od źródła ciepła pamiętaj, aby nie ustawiać ekspresu na maksymalną moc, gdy go na nim położysz. Podobnie płomień kuchenki gazowej nie powinien wykraczać poza jej obwód. Główną różnicą konstrukcyjną między jednostkami indukcyjnymi tych urządzeń a ich bardziej tradycyjnymi odpowiednikami jest zastosowanie metalu, który pod wpływem silnych pól elektromagnetycznych wytwarzanych przez tzw. kuchenki indukcyjne wytwarza prądy wirowe. Ma to pewne zalety w codziennym użytkowaniu ekspresu do kawy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here