Yerba mate to napój o bogatej historii i tradycji, a także wielu niezwykłych właściwościach, który cieszy się ogromną popularnością w krajach Ameryki Południowej. Od kilkunastu lat zyskuje coraz większą popularność także w innych częściach świata. Skąd wziął się fenomen yerba mate i jak działa ten „naturalny energetyk” Indian Guarani?
Yerba mate – co to jest?
Yerba mate to napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis) – rośliny, którą znaleźć można wyłącznie na terenie Ameryki Południowej, na granicy czterech państw: Argentyny, Brazylii, Paragwaju i Urugwaju. To nie tylko smaczny napój, ale także źródło naturalnej energii i licznych korzyści zdrowotnych. Zawiera kofeinę, co sprawia, że Latynosi sięgają po nią w zamian kawy, a dla wielu ludzi na świecie stanowi w pełni naturalne i zdrowe źródło pobudzenia. Oprócz kofeiny yerba mate bogata jest w witaminy i minerały, które doskonale odżywiają organizm i uzupełniają dzienne zapotrzebowanie, a także w antyoksydanty, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami, przyczyniając się pośrednio do ochrony organizmu przed różnymi chorobami.
Historia i tradycja yerba mate
Tradycja picia yerba mate ma długie korzenie, sięgające czasów prekolumbijskich. Indianie Guarani z Ameryki Południowej byli jednymi z pierwszych, którzy odkryli i wykorzystywali właściwości tej rośliny. Początkowo spożywali ostrokrzew w surowej formie, żując liście zerwane z dziko rosnących krzewów. Yerba mate dodawała im energii podczas całodziennych wędrówek i polowań. Nie czuli zmęczenia ani głodu, a także mogli lepiej się skoncentrować. Później liście i gałązki ostrokrzewu zaczęto suszyć i mielić, a następnie przygotowywano z nich napar. Picie yerba mate do dziś ma głębokie znaczenie społeczne, służąc jako sposób na budowanie relacji i dzielenie się momentami w gronie rodziny i przyjaciół.
Jak pić yerba mate?
Tradycyjnie yerba mate przygotowuje się w specjalnym naczyniu nazywanym „matero” lub „kalebasa” (tykwa). Liście są umieszczane wewnątrz i zalewane gorącą, ale nie wrzącą wodą. Do napoju używa się specjalnej rurki o nazwie „bombilla„, która służy do picia poprzez filtrację naparu. W krajach Ameryki Południowej proces picia yerba mate jest często wspólnym doświadczeniem, gdyż naczynie jest przekazywane z ręki do ręki w gronie towarzyskim – jest to tak zwany rytuał yerba mate. Choć indiańskiej „herbacie” daleko w naszym kraju do takiej popularności, jaką ma w krajach latynoskich, to bez problemu można kupić ją, jak i wszystkie niezbędne do jej przygotowania akcesoria w sklepach internetowych z yerba mate. Sklep PoYerbani.pl to jeden z najlepszych przykładów.
Właściwości i korzyści zdrowotne z picia yerba mate
- Źródło naturalnej energii: yerba mate zawiera kofeinę, teobrominę i teofilinę, które działają stymulująco, zapewniając dawkę energii bez nagłego spadku poziomu cukru we krwi, charakterystycznego dla napojów energetycznych.
- Bogate źródło antyoksydantów: liście yerba mate są bogate w polifenole i witaminy, takie jak witamina C i witaminy z grupy B. Antyoksydanty pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniem oksydacyjnym.
- Wspomaganie koncentracji i wpływ na dobry nastrój: kofeina i inne związki zawarte w yerba mate mogą wspomagać koncentrację oraz poprawiać nastrój.
- Regulacja metabolizmu: niektóre badania sugerują, że picie yerba mate może wpływać na przyspieszenie tempa przemiany materii i pomagać w utrzymaniu zdrowej wagi.
- Wspomaganie układu immunologicznego: dzięki obecności polifenoli i witamin, yerba mate może wspierać układ odpornościowy, pomagając organizmowi w walce z infekcjami.
- Wsparcie układu trawiennego: związki zawarte w yerba mate mogą wspomagać układ trawienny i łagodzić niektóre dolegliwości żołądkowe.
Czy yerba mate jest dobra dla wszystkich?
Mimo licznych korzyści, picie yerba mate może nie być odpowiednie dla wszystkich. Podobnie jak w przypadku kawy, czy napojów energetycznych, osoby wrażliwe na kofeinę powinny ograniczyć jej spożycie. Jeśli jednak nie ma żadnych przeciwwskazań zdrowotnych, warto włączyć yerba mate do swojej diety, a poranną „małą czarną” zastąpić porcją pysznego, naturalnego naparu!