Źródła witaminy C

Witamina C, czyli inaczej kwas askorbinowy, to cenny związek o wielu zastosowaniach zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce. Jest antyoksydantem, który chroni ludzki organizm przez szkodliwymi działaniami wolnych rodników, a to z kolei wpływa na profilaktykę różnych chorób. Wspomaga przemianę aminokwasów, syntezę hormonów, tkanki łącznej, kości, małych naczyń krwionośnych i kolagenu, a dodatkowo przyśpiesza gojenie się ran, korzystnie wpływa na skórę oraz zwiększa odporność, dzięki czemu wspomaga walkę z przeziębieniem. Jakie są najlepsze źródła witaminy C? Odpowiadamy!

Co ma najwięcej witaminy C?

Człowiek nie jest w stanie samodzielnie ani produkować, ani magazynować witaminy C, dlatego tak ważne jest jej dostarczanie do organizmu. Kwas askorbinowy można uzupełniać za pomocą odpowiedniej diety, do której należy włączyć konkretne produkty będące źródłem witaminy C. Zalecana dzienna porcja witaminy C dla osoby dorosłej to:

  • 90 mg dla mężczyzn,
  • 75 mg dla kobiet,
  • 85 mg dla ciężarnych,
  • 120 mg dla kobiet karmiących piersią,
  • oraz dodatkowe 35 mg dodane do gramatury podstawowej dla osób palących (kobiety: 75 mg + 35 mg, czyli 110 mg, a mężczyźni – 90 mg + 35 mg, czyli 125 mg).

Aby dostarczyć organizmowi kwasu askorbinowego, poza jedzeniem produktów zawierających jej istotną ilość, należy pamiętać o tym, że smażenie, gotowanie czy inne obróbki termiczne znacznie obniżają stężenie witaminy w danym produkcie. Najlepsze źródło witaminy C to oczywiście owoce i warzywa, które powinny być nieodłącznym elementem zbilansowanej diety.

Źródła witaminy C – owoce i warzywa

Produkty spożywcze to doskonały sposób na uzupełnienie kwasu askorbinowego w organizmie człowieka, ale co zawiera najwięcej witaminy C? Na pierwszym miejscu są owoce cytrusowe, takie jak pomarańcza, kiwi, cytryna, guana i grejpfrut. Jeśli chodzi o warzywa, najwięcej witaminy C mają: papryka, brukselka, kalafior i brokuły. To jednak niejedyne źródła! Doskonałym wyborem będą także kiszonki, papaja, truskawki czy kiwi. Wykaz produktów, które zawierają witaminę C, jest naprawdę spory. Znajdziesz w nim nawet mniej oczywiste owoce czy warzywa, takie jak cebula, pomidor, arbuz czy banan.

Chcąc wybierać owoce i warzywa bogate w witaminy, warto sprawdzić, ile mg kwasu askorbinowego znajduje się w 100 g danego produktu. Dla przykładu owoc dzikiej róży ma aż 500 mg na 100 g, a papryka czerwona 144 mg/100 g. Choć są to wartości orientacyjne, dowiesz się dzięki nim jakie produkty włączyć do jadłospisu, by Twoja dieta była bogata w witaminy i minerały.

Jeśli jednak ciężko Ci zjeść odpowiednią porcję owoców czy warzyw, możesz wybierać dodatkowo między innymi soki, dżemy czy smoothie – ważne, by przed tym sprawdzić skład, który powinien zawierać 100% owoców lub warzyw. Świetnym pomysłem będzie też przygotowywanie domowych koktajli, w których możesz przemycić spore ilości różnych warzyw i owoców.

Czy istnieje zatem najlepsze źródło witaminy C? Nie, ponieważ wszystkie bogate w nią warzywa i owoce są równie dobre, kiedy dostarczysz je w odpowiedniej ilości. Liczy się natomiast zawartość kwasu askorbinowego w konkretnym produkcie. Chcąc więc zadbać o odpowiedni poziom kwasu askorbinowego – włącz do diety produkty z witaminą C i zadbaj, by było ich tyle, ile potrzebuje Twój organizm.

Inne źródła witaminy C

Choć najlepszym źródłem witaminy C są warzywa i owoce, to przez fakt, iż często poddawane są one obróbce termicznej, może okazać się, że wciąż jesz jej za mało. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, w którym zostajesz narażony na przeziębienie, a odporność organizmu spada, zagrożona trudnymi warunkami atmosferycznymi. W takim przypadku można włączyć do diety inne źródła witaminy C, np. w postaci suplementów diety, które dostępne są w różnych formach: tabletek, kropli, tabletek musujących czy proszku do rozrabiania z wodą. Znajdziesz je np. w sieci aptek DOZ.

Każdy z produktów, niezależnie od tego, w jakiej jest formie, zawiera konkretną dawkę witaminy C, którą powinieneś dobrać odpowiednio do swoich potrzeb. Jeżeli nie jesteś pewien, jaki produkt będzie dla Ciebie najlepszy, możesz poprosić o pomoc lekarza lub farmaceutę. Pamiętaj jednak o tym, że suplement powinien być tylko dodatkiem do dobrze zbilansowanej diety.

Wiesz już, co ma najwięcej witaminy Ci jak ważna jest dla Twojego organizmu. Zadbaj więc o to, by nie doprowadzić do jej niedoborów!

Reklama.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here