gofry gofrownica
fot. pixabay.com/pl/

Gofry są ulubioną przekąską wielu ludzi na świecie. Ich smak jest nie do podrobienia. Niegdyś można było je dostać tylko i wyłącznie w niektórych punktach. Obecnie, z powodzeniem możemy je zrobić sami w domu, o ile mamy do dyspozycji odpowiedni przepis i gofrownice.

Z uwagi na dużą ilość urządzeń tego typu na rynku i sporą konkurencje, sprzęt ten jest dosyć tani. Istnieje jednak kilka ważnych czynników, na które należy zwracać uwagę, by cieszyć się smakiem pysznych, aromatycznych gofrów.

Na co zwracać uwagę kupując gofrownice?

Jak zrobić gofry, które będą smakowały całej rodzinie? Jak stworzyć wypieki rodem z drogich cukierni i restauracji? Odpowiedz na to pytanie jest prosta. Potrzebujemy jedynie dwóch składników. Dobry przepis na gofry oraz gofrownice. Tylko tyle, lub aż tyle.

gofry gofrownica
fot. pixabay.com/pl/

Gofry często kojarzą nam się z beztroskim czasem podczas wakacji, czy nadmorskimi budkami z przysmakami dla najmłodszych. Mogą być serwowane z syropem, czekoladą, bitą śmietaną albo cukrem pudrem. Fani zdrowszych rozwiązań, mogą wybrać te z owocami.

W pogodni z marzeniem chrupkiej i pysznej przekąski poszukujemy najlepszego urządzenia, które może nam zapewnić właściwe przyrządzenie gofrów. Tego typu sprzętu na rynku jest bardzo dużo. Należy zapoznać się z podstawowymi cechami urządzenia, żeby móc wybrać to najlepsze. OD czego zacząć?

Jakie są rodzaje gofrownic?

Zacznijmy od tego, że wyróżniamy 3 rodzaje urządzeń do sporządzenia gofrów. Są to:

Gofrownice domowe – czyli takie, które kupujemy do użytku domowego;

Gofrownice przemysłowe – są przystosowane do pracy w ciężkich warunkach, gdzie urządzenie musi pracować przez kilkanaście godzin na dobę. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, abyśmy kupili taki sprzęt do domu;

Urządzenia wielofunkcyjne – mamy również do wyboru urządzenia wielofunkcyjne, które oprócz gofrownicy, mogą zamienić się w opiekacz, grill czy toster. Jeżeli cenimy sobie funkcjonalność i nie mamy miejsca na kilka sprzętów, możemy zainteresować się tego typu urządzeniami.

Na co zwracać uwagę przy zakupie gofrownicy?

Płyta grzewcza

Pierwszą rzeczą, na którą powinniśmy zwrócić uwagę jest płyta grzewcza. Śmiało możemy go zaliczyć do najważniejszych elementów urządzenia. Jest to jedyna część, która będzie miała bezpośredni kontakt z naszym wyrobem. Ważny jest więc materiał wykonania. Między innymi od tego będzie zależało to, czy gofry będą przylegać do powierzchni czy też nie.

Dobrej klasy sprzęty, posiadają wysokiej jakości powłokę nieprzywierającą. Najrozsądniejszym wyborem, wydaje się tu teflon. Przed zakupem, warto upewnić się czy dany model, posiada specjalny certyfikat, który oznacza, że do produkcji płyty grzewczej użyto teflony najwyższej jakości.

Musimy uważać tutaj przede wszystkim na tanie modele, które mogą jedynie podszywać się pod powłokę teflonową. Gofry z takich urządzeń mogą nie wychodzić smakowite, a ich kształt i stopień dopieczenia może zostawiać dużo do życzenia.

Po zakupie takie urządzenia, ważne jest również czyszczenie i pielęgnacja oraz obsługa. Musimy używać tylko drewnianych lub plastikowych narzędzi, które nie uszkodzą powłoki. Podczas czyszczenia, używajmy tylko miękkich ścierek i gąbek.

Moc i regulacja temperatury gofrownicy

Następnym aspektem, na który powinniśmy zwrócić uwagę jest temperatura, którą jest w stanie wygenerować urządzenie. Im wyższa, tym szansa, że wyjmiemy idealnie upieczone gofry jest większa. Niewątpliwie odpowiednia temperatura to jeden z sekretów udanych wypieków, chrupkiej powierzchni i miękkiego wnętrza. Zbyt mała moc urządzenia, może sprawić, że dostaniemy ugotowany, flakowaty wyrób, który będziemy bardziej żuli, a nie jedli.

Popularne sklepy z elektroniką oferują nam urządzenia o mocy od 700 do 1700 W. Ogólnie nie poleca się kupna gofrownic o mocy niższej niż 800 W. Jest duży stopień prawdopodobieństwa, że urządzenia tego typu nie spełnią naszych oczekiwań.

gofry gofrownica
fot. pixabay.com/pl/

Najwłaściwszym wyborem, wydaje się zakup gofrownicy o mocy 1000 W wzwyż. Taki sprzęt jest w stanie zagwarantować nam krótki czas pieczenia gofrów i niskie zużycie energii.

Obudowa

Ostatnim aspektem jest obudowa. Musi być ona jak najmocniejsza, ponieważ będzie warunkowało to jej żywotność. Najlepszym wyborem jest metal, lub wzmacniane tworzywa sztuczne. Wybierzmy więc raczej modele ze stali nierdzewnej. Będą nieco droższe, lecz posłużą o wiele dużej. Sprawdźmy również czy obudowa jest termoizolowana.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here