Zdrowe śniadanie zbożowe

Śniadanie powinno być sycące i pełnowartościowe – dzięki temu dostarczy energii na cały poranek oraz usprawni działanie organizmu, między innymi wpływając korzystnie na metabolizm i koncentrację. Zbożowe rozpoczęcie dnia to bez wątpienia dobry pomysł, pod warunkiem, że wybierzemy odpowiednie produkty. Jakie? Wyjaśniamy w poniższym artykule, dzieląc się sprawdzonym przepisem na słodkie, zdrowe śniadanie.

Ekologiczne produkty zbożowe – co wybrać na śniadanie?

Na słodko, czy słono? Bez względu na to, jaki typ śniadania preferujemy, warto wybrać składniki, które, poza smakiem, dostarczą solidną porcję wartości odżywczych. Od czego zatem zacząć dzień?

  • kawa zbożowa – szczególnie orkiszowa będzie idealnym napojem, który przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym miłośnikom klasycznej kawy. To źródło witaminy A, E, D oraz witamin z grupy B, które wpływają na układ nerwowy i poprawiają koncentrację. To również skarbnica fosforu, żelaza, cynku, kobaltu, miedzi i manganu. Kawa zbożowa orkiszowa jest bogata w kwas krzemowy, który wzmacnia skórę, włosy i paznokcie oraz chroni układ pokarmowy, dzięki czemu jest polecana również osobom starszym
  • otręby pszenne – bogate w elektrolity, które wzmacniają organizm i przyspieszają regenerację mięśni, regulując też ciśnienie krwi, witaminę E, K i D oraz kompleks witamin z grupy B. To też źródło błonnika, który zapewnia uczucie sytości na długo i usprawnia pracę układu pokarmowego
  • mąka żytnia – to źródło między innymi żelaza, fosforu, sodu, potasu, jodu i wapnia oraz fitoestrogenów – składników, które obniżają ryzyko wystąpienia i rozwoju chorób nowotworowych, osteoporozy i choroby wieńcowej. Mąka żytnia dostarcza też solidną porcję beta-glukanów, które wpływają na naturalną odporność organizmu.

Zbożowe śniadanie – przepis na sycące placuszki pszenno-żytnie na słodko i słono

Bananowo żytnie placuszki z otrębami

Składniki (na 2 porcje):

  • mąka żytnia – 2 – 3 łyżki
  • mąka pszenna – 2 – 3 łyżki
  • otręby pszenne – 6 łyżek
  • dojrzałe banany – 2 sztuki
  • jajko – 1 sztuka
  • opcjonalnie: cukier lub miód, jabłko, kakao, rodzynki, żurawina

Przygotowanie:

Banany rozgniatamy, dodajemy otręby, jajko, ewentualnie cukier, miód lub inne słodzidło, 1 łyżkę kakao, starte na tarce jabłko i garść rodzynek lub żurawiny. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą przez sito – masa powinna być lekko zwarta, aby placuszki nie rozpadły się podczas smażenia. Gotowe ciasto nakładamy porcjami na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki posypujemy cukrem pudrem, podajemy z jogurtem naturalnym, miodem, syropem klonowym lub rozpuszczoną gorzką czekoladą. Danie świetnie komponuje się też z domowym dżemem lub świeżymi owocami jak śliwki, maliny, gruszki.

Wytrawne placuszki żytnie 

Składniki:

  • mąka żytnia – 10 łyżek
  • otręby pszenne – 4 łyżki
  • jogurt naturalny – 4 łyżki
  • przecier pomidorowy – 2 łyżeczki
  • jajko – 1 sztuka
  • proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
  • ulubione dodatki: szynka, ser żółty, mozzarella, papryka czerwona, cukinia, oliwki, suszone pomidory, natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra

Przygotowanie:

Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sito, dodajemy przyprawy i otręby. Dodatki w postaci wędliny lub warzyw kroimy w drobną kostkę, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do mąki, uzupełniamy koncentratem, jajkiem i jogurtem. Powstałą masę nakładamy partiami na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kokosowego i smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe placuszki podajemy solo lub z domowym sosem ziołowym, pomidorowym lub czosnkowym.

Śniadanie zbożowe to najlepsze rozwiązanie, jeśli chcemy nasycić się na cały poranek. Powyższe przepisy można swobodnie modyfikować, uwzględniając ulubione dodatki. Obie potrawy warto spożywać w towarzystwie kawy zbożowej, która smakuje równie dobrze na ciepło – z mlekiem, napojem roślinnym lub solo, jak i na zimno – z kostkami lodu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here