Sprzęt gastronomiczny chłodniczy w restauracji

Kupując kompleksowe wyposażenie lokalu gastronomicznego – restauracji, baru, czy stołówki – musisz pamiętać też o urządzeniach do chłodzenia i mrożenia żywności. Dzięki nim produkty dłużej będą świeże. Wymieniamy cztery urządzenia, które są must have, bo pomagają utrzymać produkty w określonej temperaturze.

Wybrany sprzęt gastronomiczny – chłodzenie i mrożenie

Urządzenia i sprzęty chłodnicze są niezbędne w każdym lokalu. Służą do długiego magazynowania żywności w ujemnych temperaturach i stanowią kluczowe wyposażenie w profesjonalnych kuchniach.

Ich wybór jest jednak całkiem spory i pozwala dopasować odpowiednie urządzenia do dużej restauracji, małego baru czy osiedlowej jadłodajni. Wśród nich jest m.in. komora i witryna chłodnicza, szafy i regały mroźnicze, specjalne bemary czy chłodziarki.

Inwestując w sprzęt gastronomiczny, właściciel restauracji musi jak najlepiej dopasować urządzenia do charakteru swojego lokalu i dostępnej przestrzeni. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, ale przede wszystkim kupuj urządzenia, które spełniają standardy przechowywania żywności i normy ekologiczne.

Witryna chłodnicza

Witryna chłodnicza wyposażona w regulację temperatury sprawdzi się m.in. w kawiarni oraz cukierni. Nie tylko utrzyma na przykład deser w określonej temperaturze, ale także pozwoli wspaniale wyeksponować produkt. Gdy klient zobaczy puchar lodów lub ulubione ciasto, szybciej skusi się i wejdzie do lokalu. Witryna chłodnica może mieć różne wymiary, pojemność czy design. Ważne, by miała także energooszczędne oświetlenie ledowe. Przeszklone witryny będą praktycznym wyborem także do barów i restauracji. Na przykład w lokalu nad morzem można w nich wyłożyć świeże ryby, a gość wskaże konkretną, którą życzy sobie otrzymać na obiad czy kolację.

Komory chłodnicze

Również wydajne komory chłodnicze są jednym z podstawowych urządzeń chłodniczych na wyposażeniu lokalu gastronomicznego.. Komory wykonane są z płyt warstwowych i stali dobrej jakości. Ich wybór jest bardzo duży i można znaleźć odpowiedni model do danego lokalu – różnią się m.in. wielkością, pojemnością i wydajnością. Komora, podobnie jak witryna chłodnicza, gwarantuje świeżość produktów, a także zapobiega rozwojowi pleśni i mikroorganizmów.

Bemary chłodnicze

Również bemary chłodnicze spełniające wysokie standardy przechowywania żywności i normy ekologiczne są często na wyposażeniu restauracji. To jedno z urządzeń gastronomicznych, niezastąpionych w każdej kuchni zbiorowego żywienia.

Szafy mroźnicze

Szafa mroźnicza ze stali nierdzewnej pozwala na utrzymywanie pożądanych warunków dla produktów spożywczych. Pozwala na przechowywanie dużej ilości mięs, ryb, warzyw czy owoców. Jest dopasowana do pojemników GN.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here