Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez mleka lub jogurtu naturalnego. Nie jest to dziwne, ponieważ produkty te mają nie tylko walory smakowe, ale też odżywcze. Niewątpliwie mleko lub jogurt naturalny możemy podać wraz z dodatkami. Z całą pewnością świetnie nadawać się do tego będą musli i granola. Czym się różni granola od musli i co wybrać jako dodatek do mleka czy jogurtu?
Czym są płatki musli i granola?
Musli i granole są płatkami owsianymi z dodatkami. Mogą być nimi suszone owoce np. rodzynki. Nie są to jedyne owoce używane w musli i granoli. W produktach tych odnaleźć można suszone daktyle, morele oraz żurawinę. Do takiej mieszanki dodaje się często również orzechy włoskie oraz migdały. Miłośnicy nasion chia oraz sezamu również będę mogli znaleźć ich niewielką ilość w musli i granoli. Oba produkty mogą również zawierać komosę ryżową, proso i jęczmień.
Musli i granola mają podobny skład i zbliżone wartości odżywcze. Jeśli znamy podobieństwa musli i granoli, warto wiedzieć, czym one się różnią. Z nazwą musli spotkało się wiele osób. A co to jest granola? Jak wspomniano wcześniej, granola powstaje z wymieszania różnych składników, takich jak suszone owoce, orzechy i płatki owsiane. Następnie składniki te uzupełniane są substancjami słodzącymi, np. miodem, cukrem trzcinowym lub syropem klonowym. Całość jest opiekana i właśnie w ten sposób powstaje chrupiąca granola.
Granola i musli może być jedzona wraz z mlekiem oraz jogurtem. Warto zauważyć, że granola jest chrupiąca i posiada zwartą strukturę, natomiast musli jest sypkie. Granola jest więc bardzo często spożywana jako przekąska. Granolę niejednokrotnie zjada się prosto z opakowania, bez dodatku mleka lub jogurtu. Świetnie nadaje się ona do spożycia np. po wysiłku fizycznym.
Zalety spożywania musli i granoli
Musli i granola są produktami nie tylko smacznymi. Ich spożycie niesie wiele korzyści zdrowotnych. Oba produkty posiadają beta glukany. Beta glukany są częścią składową błonnika pokarmowego zawartego w owsie. Obniżają one ciśnienie krwi, poprawiają pracę jelit oraz pomagają w utracie wagi. Ponadto warto pamiętać, że zboża zawarte w musli i granoli wpływają pozytywnie na pracę serca. Dostarczają mu one jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, co zmniejsza ryzyko chorób tego organu.
Użycie musli i granoli w codziennym przygotowywaniu śniadania jest świetnym pomysłem, ponieważ są to produkty zdrowe i smaczne. Mogą być one spożywane przez osoby w każdym wieku. Warto więc ubogacić swoją dietę, włączając do niej musli i granolę. Z pewnością zyska na tym zdrowie, a śniadania nie będą nudne.