Do czego w kuchni przyda się mleko ryżowe?

0
711

Mleko krowie coraz mniej jest widoczne w kuchni. Nie zawsze jest to dobry produkt, który pozytywnie wpływa na zdrowie. Nierzadko występująca obecnie alergia na laktozę sprawia, że spożywania mleka krowiego niesie ze sobą poważne konsekwencje zdrowotne, które manifestują się poprzez bóle brzucha czy biegunki. W takim przypadku warto zdecydować na napoje roślinne, najsmaczniejszym z nich dla wielu osób, jest mleko ryżowe. Taki produkt to nie tylko wyśmienity smak, ale także bogaty w składniki odżywcze skład.

Różnorodność posiłków z mlekiem ryżowym

Naturalnie występujące w mleku ryżowym cukry sprawiają, że napój ten jest wyjątkowo atrakcyjny pod względem smaku. Gdy przygotowuje się z niego różne potrawy, nie wymagają one dosładzania. Z powodzeniem można przygotować z tego mleka owsiankę, kleik, koktajl, okaże się pożytecznym wyrobem zwłaszcza w porze śniadaniowej, kiedy trzeba sięgnąć po pożywne, dające energię składniki. Dobrej jakości mleko ryżowe ma krótki, lecz wartościowy skład. Występuje tam: woda, ryż, olej słonecznikowy, sól morska. Warto zaznaczyć, że nie powinno umieszczać się w tym produkcie żadnych dodatkowych składników, jak: cukier, sztuczne konserwanty, barwniki, słodziki. Jest ono pozbawione nie tylko laktozy, ale także glutenu oraz innych alergenów, które mogą szkodzić układowi pokarmowemu. Można je spożywać zarówno na zimno, jak i na ciepło, po podgrzaniu nie traci swoich cennych właściwości, nadal występują w nim witaminy i minerały, tak potrzebne organizmowi każdego dnia do życia.

Dieta z wartościowymi napojami roślinnymi

Obecnie nie brakuje w sklepach, zwłaszcza w tych ze zdrową żywnością, napojów roślinnych. Obok mleka ryżowego, także niezwykle popularnymi produktami są także mleko: kokosowe, migdałowe, owsiane, sojowe. Ze wszystkich tych propozycji napój ryżowy może wydać się najkorzystniejszą propozycją, zwłaszcza dla tych osób, które szukają w produkcie łatwo przyswajalnych składników odżywczych czy błonnika. Różnią się one ilością węglowodanów i tłuszczy. Nierzadko przez to wybór tych artykułów uzależniony jest od diety, na której przebywa obecnie dana osoba. Dla tych, którzy lubią łatwo przyswajalne węglowodany złożone, z dużą ilością błonnika, mleko ryżowe może okazać się niezwykle korzystnym napojem roślinnym. Osoby, które potrzebują w swojej diecie więcej tłuszczy niż węglowodanów, powinny sięgnąć raczej po mleko migdałowe. Napój ryżowy można wykorzystać ze względu na swój słodki smak także do przygotowania zdrowych podwieczorków.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here