Moda na świeżo wyciskane soki sprawiła, że coraz więcej osób myśli o zakupie domowej wyciskarki. Dzięki takiemu urządzeniu można zacząć dzień od szklanki smacznego napoju owocowego lub warzywnego. Nowoczesne urządzenie ma jednak znacznie więcej zalet niż jedynie dostarczanie soku o niepowtarzalnym smaku. Sprawdź, dlaczego zdecydowanie warto mieć w domu wyciskarkę do soków.
Prosty przepis na zdrowie
Świeżo wyciśnięty sok bez dodatku cukru i różnego rodzaju chemicznych ulepszaczy to prawdziwa bomba witaminowa. Już po kilku tygodniach regularnego korzystania z wyciskarki do soków można zauważyć spore zmiany. Skóra i włosy będą w lepszej kondycji, słodycze i niezdrowe przekąski nie będą już tak atrakcyjne, trawienie ulegnie poprawie, znikną problemy z bezsennością, a na wadze może pojawić się nawet kilka kilogramów mniej.
Wprowadzenie do codziennej diety świeżych, niepoddawanych obróbce termicznej soków jest jednym z najprzyjemniejszych i najłatwiejszych sposobów na zrzucenie zbędnej wagi. Szklanka napoju ze słodkich owoców na pewno zaspokoi potrzebę sięgnięcia po słodycze. Ponadto organizm dostanie prawdziwy zastrzyk witamin i minerałów, co z pewnością wpłynie na wzmocnienie naturalnej odporności organizmu.
Łatwa i bezpieczna obsługa
Choć prawie każdy lubi wypić świeży sok, to już nie każdy tak samo chętnie zabrałby się np. za ręczne wyciskanie pomarańczy. Sokowytłaczarki z oferty internetowego sklepu Ronic są bardzo łatwe w obsłudze. Złożenie urządzenia również nie powinno sprawić problemu, zwłaszcza że zawsze można liczyć na pomoc instrukcji. Ponadto wyciskarki do soków można przeważnie łatwo i szybko wyczyścić po każdym użyciu – wystarczy odrobina wody, ściereczka i płyn do mycia naczyń.
Na dodatek korzystanie z wysokiej jakości sprzętu jest w pełni bezpieczne. Wyciskarki są zaprojektowane w taki sposób, żeby podczas wkładania owoców i warzyw nie było ryzyka skaleczenia się. Po złożeniu urządzenia wystarczy zazwyczaj w odpowiednim otworze umieścić wybrane produkty i nacisnąć przycisk rozpoczynający wyciskanie soku. W przypadku zestawów z kilkoma sitami można nawet zdecydować o klarowności napoju.
Niemarnowanie żywności
Domowa wyciskarka do soków może również być jednym z pierwszych kroków w kierunku kuchni „zero-waste”, czyli niemarnowania żywności. Zamiast wyrzucać lekko nieświeże owoce i warzywa można je przerobić na smaczny sok. Jest to zdecydowanie najłatwiejszy sposób na ograniczenie ilości wyrzucanych produktów spożywczych. Wyciśnięcie soku z pewnością zajmie mniej czasu niż przygotowanie nawet najprostszego dania.
Co ciekawe, w kreatywny sposób można wykorzystać również wytłoków, czyli resztek owoców i warzyw powstałych podczas wyciskania soku. W Internecie nie brakuje przepisów, które mogą być inspiracją dla właścicieli sokowytłaczarek. Z pozostałości po wyciśniętych pomidorach można np. zrobić domowy przecier lub ketchup. Pulpa z warzyw lub owoców może przydać się także jako baza do gęstych koktajli, zup, sosów, past do chleba czy też wegańskich kotlecików.