wyciskarkę do soków

Moda na świeżo wyciskane soki sprawiła, że coraz więcej osób myśli o zakupie domowej wyciskarki. Dzięki takiemu urządzeniu można zacząć dzień od szklanki smacznego napoju owocowego lub warzywnego. Nowoczesne urządzenie ma jednak znacznie więcej zalet niż jedynie dostarczanie soku o niepowtarzalnym smaku. Sprawdź, dlaczego zdecydowanie warto mieć w domu wyciskarkę do soków.

Prosty przepis na zdrowie

Świeżo wyciśnięty sok bez dodatku cukru i różnego rodzaju chemicznych ulepszaczy to prawdziwa bomba witaminowa. Już po kilku tygodniach regularnego korzystania z wyciskarki do soków można zauważyć spore zmiany. Skóra i włosy będą w lepszej kondycji, słodycze i niezdrowe przekąski nie będą już tak atrakcyjne, trawienie ulegnie poprawie, znikną problemy z bezsennością, a na wadze może pojawić się nawet kilka kilogramów mniej.

Wprowadzenie do codziennej diety świeżych, niepoddawanych obróbce termicznej soków jest jednym z najprzyjemniejszych i najłatwiejszych sposobów na zrzucenie zbędnej wagi. Szklanka napoju ze słodkich owoców na pewno zaspokoi potrzebę sięgnięcia po słodycze. Ponadto organizm dostanie prawdziwy zastrzyk witamin i minerałów, co z pewnością wpłynie na wzmocnienie naturalnej odporności organizmu.

Łatwa i bezpieczna obsługa

Choć prawie każdy lubi wypić świeży sok, to już nie każdy tak samo chętnie zabrałby się np. za ręczne wyciskanie pomarańczy. Sokowytłaczarki z oferty internetowego sklepu Ronic są bardzo łatwe w obsłudze. Złożenie urządzenia również nie powinno sprawić problemu, zwłaszcza że zawsze można liczyć na pomoc instrukcji. Ponadto wyciskarki do soków można przeważnie łatwo i szybko wyczyścić po każdym użyciu – wystarczy odrobina wody, ściereczka i płyn do mycia naczyń.

Na dodatek korzystanie z wysokiej jakości sprzętu jest w pełni bezpieczne. Wyciskarki są zaprojektowane w taki sposób, żeby podczas wkładania owoców i warzyw nie było ryzyka skaleczenia się. Po złożeniu urządzenia wystarczy zazwyczaj w odpowiednim otworze umieścić wybrane produkty i nacisnąć przycisk rozpoczynający wyciskanie soku. W przypadku zestawów z kilkoma sitami można nawet zdecydować o klarowności napoju.

Niemarnowanie żywności

Domowa wyciskarka do soków może również być jednym z pierwszych kroków w kierunku kuchni „zero-waste”, czyli niemarnowania żywności. Zamiast wyrzucać lekko nieświeże owoce i warzywa można je przerobić na smaczny sok. Jest to zdecydowanie najłatwiejszy sposób na ograniczenie ilości wyrzucanych produktów spożywczych. Wyciśnięcie soku z pewnością zajmie mniej czasu niż przygotowanie nawet najprostszego dania.

Co ciekawe, w kreatywny sposób można wykorzystać również wytłoków, czyli resztek owoców i warzyw powstałych podczas wyciskania soku. W Internecie nie brakuje przepisów, które mogą być inspiracją dla właścicieli sokowytłaczarek. Z pozostałości po wyciśniętych pomidorach można np. zrobić domowy przecier lub ketchup. Pulpa z warzyw lub owoców może przydać się także jako baza do gęstych koktajli, zup, sosów, past do chleba czy też wegańskich kotlecików.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here