Kawa

Niektórzy porównują ją do książki, która relaksuje i pozwala oderwać się od rzeczywistości. Lao Tzu nazywa ją poezją w filiżance. Jest intensywna i ma różne nuty smakowe. Każdy pije ją według własnych upodobań, często czyniąc z tego ważny rytuał dnia. Co takiego ma w sobie kawa, że tak bardzo przypadła ludzkości do gustu? Sprawdź, czy warto się nią delektować.

Kawa kawie nie równa, dlatego wybierając ulubiony gatunek, kieruj się sprawdzoną marką. Zwrócić uwagę na mieszanki bio, np. https://ecowybrane.pl/pl/menu/kawa/kawa-mielona-bio-5024, które są produkowane bez użycia szkodliwych substancji chemicznych i mają zdecydowanie lepszy smak. Poza tym cechują się ekologicznym charakterem, ponieważ uprawa kawy bio odbywa się w sposób zrównoważony, minimalizujący negatywny wpływ na środowisko.

Kawa – jakie są zalety jej picia?

Pobudza, dlatego wielu nie wyobraża sobie poranka bez espresso. Kofeina zawarta w kawie działa jako stymulant układu nerwowego, pobudzając produkcję hormonów takich jak adrenalina czy noradrenalina. One z kolei wpływają na zwiększenie aktywności mózgu i pobudzenie organizmu, co objawia się przypływem energii.

Dlaczego picie kawy jest czystą przyjemnością? Kofeina wpływa na uwalnianie dopaminy, neuroprzekaźnika związanego z nagrodą, co przekłada się na pozytywne uczucia i zwiększenie motywacji do działania. Poza tym picie kawy ma często rytualny charakter – przy porannej filiżance się budzisz, popołudniowa jest miłą przerwą w pracy, a pita po godzinie 15.00 najczęściej podtrzymuje Twoje relacje towarzyskie. Kawa daje więc wytchnienie, pozwala się zatrzymać i sprzyja wspólnym rozmowom.

Czy spożywanie kawy ma wpływ na zdrowie?

Picie od 2 do 3 filiżanek kawy dziennie wiąże się z dłuższym życiem i niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych w porównaniu do ludzi, którzy unikają naparu – wskazują ogłoszone w 2022 roku badania, opublikowane na łamach „European Journal of Preventive Cardiology”.

Kawa ma działanie przeciwzapalne i zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które zapobiegają lub opóźniają uszkodzenia komórek. Zawiera też substancje, które hamują wzrost i rozprzestrzenianie się komórek rakowych oraz pomagają obniżać poziom cukru we krwi.

Napar przyspiesza tempo przemiany materii, dlatego jest wskazany podczas diety redukcyjnej.

Kofeina zawarta w kawie stymuluje umysł, zwiększając przepływ krwi do mózgu. Dzięki temu osoby regularnie pijące napój wykazują lepszy poziom koncentracji, szybszą zdolność przetwarzania informacji i poprawę pamięci krótko oraz długotrwałej.

Niektóre badania wykazały, że picie kawy niweluje ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona, ponieważ kofeina zwiększa poziom dopaminy. Neurony odpowiedzialne za produkcję tego hormonu podczas choroby ulegają uszkodzeniu, co prowadzi do zaburzeń ruchowych. Spożycie kofeiny przeciwdziała temu procesowi. Napar ponadto zawiera dużo związków antyoksydacyjnych, takich jak kwas chlorogenowy, katechiny i polifenole. Substancje te chronią neurony przed uszkodzeniem oksydacyjnym, co wpływa na spowolnienie postępu choroby Parkinsona. Picie kilku filiżanek dziennie ściśle łączy się również z mniejszym występowaniem cukrzycy typu 2, chorobami wątroby i zapadaniem na depresję.

Ostatecznie, wpływ kawy na zdrowie zależy od wielu czynników, takich jak indywidualne uwarunkowania genetyczne, wiek, styl życia i ogólny stan zdrowia. Żeby cieszyć się jej aromatem i smakiem, a do tego czerpać korzyści z pozytywnego wpływu na zdrowie, zaleca się umiarkowane spożycie kawy, czyli około 3-4 filiżanek dziennie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here