Popularność wyciskarek spowodowana jest przede wszystkim tym, że pozwalają szybko i bez żadnego wysiłku uzyskać wysokiej jakości sok z owoców i warzyw, bogaty w witaminy oraz cenne dla organizmu składniki odżywcze. Wśród zalet, jakimi cechuje się wyciskarka wolnoobrotowa, jest to, że miażdży wrzucone produkty, wyciskając przy tym maksimum soku. A dzięki temu, że nie dochodzi do nagrzewania ani utleniania soku, to zachowuje on pełnię witamin i minerałów. Jednym słowem, sięganie po niego to samo zdrowie! Ale pojawia się pytanie, co różni wyciskarkę wolnoobrotową poziomą od pionowej?
Chcąc zakupić urządzenie do samodzielnego przygotowywania soków, trzeba wybrać spośród różnych modeli, które różnią się między sobą nie tylko ceną, ale też parametrami. To, co rzuca się w oczy na samym początku, to dostępność wyciskarek wolnoobrotowych w wersji pionowej i poziomej. Co to oznacza i jakie są ich największe zalety?
Charakterystyka wyciskarek wolnoobrotowych pionowych
Ten rodzaj wyciskarek wolnoobrotowych jest niezwykle prosty w użyciu, a wszystko za sprawą tego, że wałek ślimakowy, jak sama nazwa wskazuje, zamontowany jest w pionie. Tym samym owoce i warzywa, które zostaną wrzucone do komory wsadowej, same przemieszczają się w dół, trafiając do wałka ślimakowego, który je miażdży. Odbywa się to praktycznie bez ingerencji człowieka, ponieważ nie trzeba ich w żaden sposób popychać. W tym miejscu warto podkreślić, że marka Kuvings była pionierem, bowiem jako pierwsza wypuściła na rynek urządzenie, jakim jest wyciskarka wolnoobrotowa pionowa z dużym wlotem, dzięki któremu przygotowywanie soku jest jeszcze szybsze, bo nie trzeba wkładać produktów pojedynczo. Wszystkie wyciskarki pionowe marki Kuvings cechują się wydajnością, prostotą obsługi i cichą pracą. Dużym atutem modeli pionowych jest też to, że mają kompaktową budowę i tym samym zajmują mało miejsca na blacie.
Kilka słów o wyciskarkach wolnoobrotowych poziomych
W przypadku tych modeli wałek ślimakowy umieszczony jest w pozycji poziomej. Taka budowa powoduje, że wyciskarka wolnoobrotowa pozioma doskonale radzi sobie nie tylko z twardymi owocami i warzywami, ale nawet z miażdżeniem orzechów czy ziaren. Ponadto pozwoli na przygotowanie soku z roślin liściastych, takich jak chociażby szpinak, jarmuż czy natka pietruszki. Jednak wybierając wariant poziomy, należy liczyć się z tym, że podczas pracy urządzenia trzeba przy nim stać i przesuwać wrzucane składniki, aby dotarły do wałka ślimakowego.
Podsumowując, zarówno wyciskarka wolnoobrotowa pionowa, jak i pozioma pozwala uzyskać klarowny sok bogaty w witaminy, minerały i składniki odżywcze. Zaletą tej pierwsze jest kompaktowa budowa, duży wlot i brak konieczności przesuwania składników. Z kolei modele poziome wyróżniają się tym, że świetnie radzą sobie z wyciskaniem soku z roślin liściastych. Te informacje powinny okazać się pomocne podczas poszukiwań idealnego modelu wyciskarki dla siebie.